Játékszabályok - Alapvető információk és országválasztás

A Republik játék hivatalos közleményei és a játékszabályok. Ha valami, akkor ez a kötelező!
Post Reply
User avatar
Cormac
játékvezető (avatar)
Posts: 1138
Joined: 2016. September 26., Monday 9:31
Contact:

Játékszabályok - Alapvető információk és országválasztás

Post by Cormac »

BEVEZETÉS, ALAPSZABÁLYOK

A Republik egy online, részben fórum-alapú, részben webes felületen futó geopolitikai szimulátorjáték. A játék világának történelme 2000-ig a való világ eseményeit követi, jövőjét pedig ti formáljátok.

Minden játékos (JK, azaz játékos karakter) egy a való életben (IRL – in real life) is létező – vagy a játék kezdete óta létrejött – országot vezet annak nemzetközileg elismert kormányaként. Ez magába foglalja az ország diplomáciai kapcsolatainak alakítását, gazdaságának menedzselését és fejlesztését, katonaságának és titkosszolgálatainak irányítását, valamint belpolitikájának formálását.

Figyelem: a játékban előforduló bármilyen elnevezés, vagy bármilyen történés csak kitaláció, a valóságos elnevezésekkel és történésekkel való mindennemű hasonlóság pusztán a véletlen műve!

A játékszabályok betartása, a fórum moderálása és a webes felület karbantartása a játékvezetők, az ún. avatárok feladata. Ők személyesítik meg a játékosok által nem vezetett (NJK, azaz nem-játékos karakter) országokat és szervezeteket is, akik a játék világának szerves részét képzik. Az avatárok a szabadidejükben végeznek önkéntes munkát, hogy nektek élvezetes játékot nyújtsanak. Kérjük, ezt vegyétek figyelembe, ha a reakcióidejük időnként hosszabb volna a megszokottnál.

A játékban való részvétel alapvető szabályai

A játékban való részvételhez regisztrálni kell a fórumon. A regisztrációval automatikusan elfogadjátok az alábbiakat:

A fórumon olvasható hozzászólások a hozzászóló véleményét tükrözik, nem az adminisztrátorokét, a moderátorokét, az avatárokét vagy a webmesterét. A fórum üzemeltetői a fórumon olvasható tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A regisztrációval mindenki elfogadja, hogy nem postáz sértő, obszcén, rágalmazó, gyűlöletkeltő vagy bármilyen módon jogsértő hozzászólásokat. A szabály megsértése esetén a felhasználót az üzemeltetők kitilthatják a fórumról.

Minden regisztráló egyetért továbbá, hogy az üzemeltetők fenntartják a jogot, hogy töröljék, módosítsák vagy lezárják azon témákat, amelyek esetén az efféle lépést indokoltnak találják.

A regisztráció és a játék során megadott személyes adatokat (e-mail cím, felhasználói név) és a felhasználók aktuális IP-címét adatbázisunkban tároljuk, kizárólag a játék fórumon alapuló funkcióinak működtetése céljából. Az e-mail cím megadásának egyetlen célja a regisztráció ellenőrzése és – szükség esetén – új jelszó elküldése. A Republik játék üzemeltetői az érvényes jogszabályoknak megfelelően (a GDPR-t betartva) tárolják a felhasználói adatokat (lásd: Adatvédelmi Tájékoztatót (itt <link>)), a felhasználók adatait kizárólag a jogszabályban rögzített módon kezeli és az Adatvédelmi Tájékoztatóban rögzített módon adhatja ki. Adataid nálunk biztonságban vannak!

Ez a fórum és a Republik játék weboldala cookie-kat használ információk tárolására. Ezek az információk kizárólag a böngészést segítik és a játékélményt növelik.

A regisztrálással és országkikéréssel minden felhasználó automatikusan elfogadja a Játékszabályokban leírtakat, és azokat magára nézve kötelezőnek ismeri el.

Multizás

A játék tisztaságát legsúlyosabb van veszélyeztető szabályszegés a „multizás”, vagyis:
• több felhasználói fiók létesítése és ezek mögül több ország irányítása;
• a fenti megkísérlése, akár csak az országigénylés fázisába jutva;
• más játékos fiókjával való belépés és bármilyen tevékenység (beleértve anyagok kimásolását) a fórumon vagy a webes felületen.

A fenti gyanúk beigazolódása automatikus és mérlegelés nélküli kizárást jelent.

Egyetlen lehetséges kivételként, ha multizol vagy multiztál, de ezt még azelőtt bevallod, hogy az avatári csapat észrevenné, a körülményeket mérlegelve megfontoljuk enyhébb büntetések lehetőségét. Előbb-utóbb minden multizást észreveszünk (a múltbélieket is!), tehát ha egy rosszabb pillanatodban megbotlottál, de a közösség tagja szeretnék maradni, ne a lebukás elkerülésében bízz, hanem tanúsíts időben megbánást.

Fontos! Azok a játékosok, akik azonos IP-címről játszanak (párok, testvérek, munkatársak stb.), ezt feltétlenül és regisztráció után azonnal jelezzék a játékvezetők felé. Azt is célszerű jelezni, ha rendszeresen jelentkezel be olyan hálózatról, ahol elméletileg más játékosok is megfordulhatnak (pl. iskolai, egyetemi, munkahelyi hálózatok).

Az ismerősök és rokonok egymással való játékbeli viselkedését monitorozzuk. Ilyen játékosok lehetnek egymás szövetségesei, ha ezt a valós vagy játékbeli politikai viszonyok indokolják, de Nepál és Ecuador hirtelen fellendülő kapcsolataira nem elfogadható magyarázat az, hogy a való életben is ismerik egymást. Az ilyen viselkedésnek kellemetlen játékbeli következményei lehetnek.

Egyéb csalások és szabályszegések szankcionálása

A multizásnál kisebb súlyú szabályszegéseket az avatárok a súlyosságuktól és a játékos „előéletétől” függően szankcionálják:
• figyelmeztetéssel;
• nyilvános figyelmeztetéssel és szégyentáblára helyezéssel;
• fórumos és/vagy webes hozzáférési jogok időszakos korlátozásával;
• kirívó esetben törléssel és meghatározott idejű vagy végleges eltiltással.

Általános elvként a büntetések ismétlődés esetén szigorodnak. Különösen szigorúan ítéljük meg:
• a kulturálatlan viselkedést;
• más játékosok vagy a játékvezetők sértegetését vagy fenyegetését;
• a trollkodást;
• a floodolást;
• teljesen egyértelmű szabályok nyilvánvalóan szándékos figyelmen kívül hagyását;
• a webes program esetleges hibáinak etikátlan kihasználását.

Ha valaki vélelmezi, hogy egy játékostársa szabályt szegett, kérjük, jelezze ezt az avatárok felé. A szabálytalankodók a ti játékotokat teszik tönkre.

Ha valós programhibára akadtál és azt jelentetted a játékvezetőknek, vagy multizás gyanúd bejelentését követően az beigazolódott, úgy a játékvezetők valamilyen módon várhatóan jutalmazni fognak téged.

Érzékeny témák megjelenése a játékban

A játék folyamán napirendre kerülhetnek a valós életben súlyosan megosztó témák és kérdések, például:
• vallási, etnikai vagy ideológiai ellentétek,
• magyar vagy külföldi politikusok, pártok, szervezetek megítélése,
• valós vagy játékbeli háborúk, merényletek, népirtások, csoportok elleni uszítás stb.

Előfordulhat, hogy egy játékos tőle személyesen távol álló megnyilvánulásokra kényszerül a szerepjáték közben. Általában célszerű olyan országgal játszani, amelynek hozzávetőleg életszerű játékbeli tevékenysége nem okoz efféle kényelmetlenséget. Ugyanekkor más játékosok irányába elvárt a jóhiszemű hozzáállás, és a másik fél személyének és játékbeli szerepének elválasztására való képesség. Kérünk titeket, hogy tartsátok észben: ez egy játék, és nem aktuálpolitikai vitafórum.

Kirívóan megbotránkoztató, a játékosközönség széleskörű (játékon kívüli) felháborodását kiváltó megnyilvánulások esetén a játékvezetők fenntartják a törlés, módosítás vagy más beavatkozás jogát.

Előre is köszönjük, hogy a fenti szabályok betartásával hozzájárultok a színvonalas játékhoz.

oOo

CSATLAKOZÁS A JÁTÉKHOZ, ORSZÁGKIKÉRÉS MENETE

A játékhoz való csatlakozás menete:

1. Regisztrálj a fórumon

2. Olvasd el a játékszabályokat és nézd meg az "avatari közlemények"-et, melyből kiderül az is, ha éppen nem lehet csatlakozni

3. A választható országok (lejjebb) és a már kiosztott országok (https://2100.hu/index.php?p=publhelp) listájának áttanulmányozása után válassz ki egy neked szimpatikus országot.

Az ország kiválasztásához nagy segítséget nyújt a következő oldal: https://2100.hu/index.php?p=publask, használd nyugodtan!

4. Kérd ki a választott országot, azaz küldj egy rövid tervet (lást lejjebb) Privát Üzenetben (PÜ) a vezetésére Cormac-nek. A terv befogadása után az avatárok jelzik, mennyi ideje van másoknak is pályázni ugyanerre az országra (jellemzően néhány nap).

5. A terved elfogadása esetén az avatárok hozzáférést adnak az ország webes felületéhez és privát fórumához. Olvasd át az országgal esetleg előtted játszók anyagait, döntéseit; nézd át a gazdaság helyzetét.

6. Ha az országgal még nem játszottak, a megfelelő fórumokon nyisd meg a következő topicokat:
• Országos hivatalos újságját a „Nemzeti újságok” fórum alatt (ebből mindenképpen saját kell, és minimális elvárás a körönként 1 újság megírása!!)
• Országod nagykövetségét a „Nagykövetségek” fórum alatt
• Országod privát felületén az alábbi topikokat:
- Országod rövid neve Kérdések (az avatárokkal való privát kommunikációra)
- BO/Titkosszolgálatok (titkosszolgálati akciók vezetésére)
- NJK diplomácia (a nem játékos országokkal való kapcsolattartásra)
- Haderő (a katonaságnak adott parancsokhoz)

7. Indul a játék, hajrá. :)

Játszható országok listája

A játék világában minden IRL létező ország és nemzetközi szervezet „létezik”, de nem mindegyik játszható. A játszható országok a gazdasági, katonai és politikai erejük, valamint történetvezetési fontosságuk alapján kalapokba vannak csoportosítva. A kalapok összetétele az avatárok belátása szerint változhat.

Alapesetben egy kalap minden tagjának el kell kelnie az egyel alatta lévő kalap megnyitásához, bizonyos, *-gal jelölt országok azonban átugorhatóak, avagy avatari döntés alapján ettől a szabálytól el lehet térni. Az avatárok akkor is megfontolhatják egy ország följebb léptetését, ha valaki nagyon jó programot ír rá, amely nagyban hozzájárulna a játék érdekesebbé tételéhez. Ez azonban ritka kivétel, nem szabály.

Végezetül: az avatárok saját időbeosztásukra tekintettel bármikor befagyaszthatják új országok kiadását és a játékoslétszám növelését (ezt érdemes ellenőrizni az "Avatari közlemények" topikban).

A játékban játszható országok (csillaggal azok, amelyekhez kiváló pályázatokat várunk):

A játékban játszható országok (csillaggal azok, amelyekhez kiváló pályázatokat várunk):

1. kalap: globális nagyhatalmak, amelyeknek mindenképpen játékban kell lenniük. Amíg bármelyik inaktív közülük, nem osztunk ki más országot.
• Egyesült Államok*
• Kína*
• Oroszország*

2. kalap: az összes többi ország közül azok, amelyeket behozni tervezünk. (Kirívóan profi pályázat esetén az itt fel nem soroltak is kikérhetőek.)
• Egyesült Királyság*
• India*
• Irán
• Németország
• Franciaország
• Észak-Korea*
• Japán
• Törökország
• Magyarország*
• EU-s intézmények (a játékosnak az EU-s intézményeket kell képviselnie, ennek a szervezetnek kizárólag fórumbeli jogai vannak, web tehát nincs)


A terv megírása

A terv megírásához elég, de el is várt kb. egy közepesen megírt Wiki szócikk szintjéig ismerni az országot. Legyél tisztában a külpolitika sarokpontjaival, a főbb politikai irányzatokkal, iparágakkal, nyelvi, vallási csoportokkal stb. Ne félj: ha a játék alapötlete érdekel, valószínűleg már eleget tudsz ahhoz, hogy kis utánanézéssel részt vehess a játékban. :)
Ne feledd: a játék 2000. január 1-jén indul

A tervnek tartalmaznia kell a következőket:
- Bemutatkozás. Írj maximum két sort arról, hogy milyen előéleted van a Republikban, vagy ha nincs akkor hogy hogyan találtál ránk (ha ajánlás útján, akkor ki ajánlotta a játékot?).
- Miért ezt az országot választottad?
- Külpolitika: kikkel szövetkeznél vagy konfrontálódnál; miben változtatnál (ha változtatnál) az IRL irányvonalon (IRL=valóság); az országot érintő főbb aktuális nemzetközi vitákban/helyzetben mi az álláspontod?
- Belpolitika: milyen politikai erőket személyesítenél meg (demokráciában ezt játék közben viszonylag szabadon változtathatod), meg akarod-e változtatni a fennálló politikai rendszert, milyen főbb IRL ügyeket (pl. etnikai konfliktusokat, botrányokat stb.) akarsz a játékban megjeleníteni?
- Gazdaság: milyen irányba fejlesztenéd a gazdaságot; melyik iparágakat és technológiákat fejlesztenéd; változtatnál-e a fennálló gazdasági rendszeren? (Ehhez segítség a weboldalon megtalálható ország adatainak tanulmányozása.)
- Katonaság, titkosszolgálatok: mik a terveid a hadseregeddel, és az országodat IRL érintő konfliktusokkal mi a terved? Milyen esetekben volnál kész erőszakhoz folyamodni?
- Az ország 25 év múlva: milyennek képzeled el az általad vezetett országot középtávon? Hogyan alakultak a ma zajló folyamatok, mi változott, mi maradt a régiben, milyen szerepet tölt be az ország a világban és a saját régiójában?

Terjedelmi korlát se lefelé, se fölfelé nincs. A tervedet elolvasva az avatárok további kérdéseket tehetnek fel, sőt, akár másik országot is javasolhatnak. Egy országra beadott több terv közül az avatárok által szubjektíven a magasabbra értékelt nyer. Az avatárok indoklás nélkül megtagadhatják bármely ország kiadását.
Post Reply