Románia nagykövetsége

Post Reply
User avatar
Yusuf
Posts: 145
Joined: 2017. May 12., Friday 19:44

Románia nagykövetsége

Post by Yusuf »

Nagy tisztelettel, és örömmel várjuk a nemzetek nagyköveteit, képviselőit!
Image
User avatar
Trabant
India
Posts: 235
Joined: 2016. September 27., Tuesday 14:35

Re: Románia nagykövetsége

Post by Trabant »

Tisztelt Nagykövet Úr!

Kérem, továbbítsa Románia Kormánya felé a Görög Köztársaság Kormányának üzenetét.

A két ország közös ortodox kulturális öröksége, közös múltbéli küzdelmei és az európai népek békés fejlődése iránti közös elkötelezettsége jegyében a görög kormány és nemzet szívélyesen üdvözli a román nemzetet és kormányát, és biztosítja őket messzemenő támogatásáról sikeres euro-atlanti integrációjuk kapcsán.

A Görög Köztársaság Kormánya bízik abban is, hogy a balkáni régió két külső, de befolyásos szereplőjeként Görögország és Románia (más régiós szereplőkkel, például Magyarországgal együttműködve) előmozdíthatják a volt jugoszláviai régió stabilizálását, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság maradékának újraintegrálását a nemzetközi közösségbe, és a délkelet-európai régió jövőbeli békés fejlődését a tágabb európai gazdasági és politikai közösségen belül.

Üdvözlettel,
Giorgiosz Papandreou külügyminiszter
Image
User avatar
Yusuf
Posts: 145
Joined: 2017. May 12., Friday 19:44

Re: Románia nagykövetsége

Post by Yusuf »

A Román Külügyminisztérium hivatalos közleménye és állásfoglalása a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban és Koszovóban
kialakult helyzettel kapcsolatban.


- Románia mélységesen elítéli azt az etnikai erőszakot és vérengzést, amelyet a koszovói háború során a résztvevő felek elkövettek. A román kormány elítéli a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság fegyveres erői által végrehajtott, etnikai indíttatású, albánok elleni erőszak hadjáratot, mely során ártatlan albánok ezrei haltak meg vagy váltak földönfutóvá. A román kormány ezenfelül elítéli az UCK, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg által végrehajtott, nem egyszer ártatlan szerb, vagy kollaboránsnak tartott albán civilek elleni terror akcióit.

- Románia az etnikai tisztogatást levezénylő Milosevic-kormányt nem tekinti a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság legitim vezetésének, a térség helyzetének rendezését Slobodan Milosevic hatalomban maradása mellett nem lehet elkezdeni.

- Románia csakis az elsősorban politikai megoldást szorgalmazó, Ibrahim Rugova vezette mérsékelt politikai erőket tartja alkalmasnak arra, hogy a koszovói albán nép tényleges, és eredményes szereplőjévé váljon a térség politikai stabilizációjának.

- Románia elismeri és támogatja a Kumanovói Szerződést, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozatát, melyek előírják a szerb katonai, rendőri és paramilitáris erők kivonását Koszovóból, az erőszak azonnali beszüntetését, az UÇK lefegyverzését, a hatékony nemzetközi biztonsági jelenlét megteremtését, továbbá egy ideiglenes nemzetközi közigazgatás felállítását és Koszovó önkormányzatiságának biztosítását a jugoszláv állam integritásának és szuverenitásának figyelembevételével.

- Románia az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozatával egyetértve támogatja Koszovó mint a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság tartományának önkormányzatiságának kiszélesítését, ugyanakkor elzárkózik Koszovó Jugoszláviából való kiválásának támogatásától.
Image
Image
User avatar
Trabant
India
Posts: 235
Joined: 2016. September 27., Tuesday 14:35

Re: Románia nagykövetsége

Post by Trabant »

Tisztelt Nagykövet Úr!

Kormányomnak örömére szolgál, hogy Románia üdvözli közeledésünket, és kiváló ötletnek tartjuk egy legmagasabb szintű kétoldalú találkozó megrendezését. A koszovói helyzettel kapcsolatban helyzetértékelésünk a Román Külügyminisztériumnak a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban és Koszovóban kialakult helyzettel kapcsolatban kiadott hivatalos közleménye és állásfoglalása alapján kellő mértékben összhangban van ahhoz, hogy a két ország közös erővel léphessen fel a balkáni térség stabilitása és biztonsága érdekében.

Kérem, jelezzék, milyen helyszínt találnának a legalkalmasabbnak - a görög kormány akár vendégként, akár házigazdaként izgatottan várja a tárgyalásokat.

Üdvözlettel,
Giorgiosz Papandreou külügyminiszter
Image
Post Reply