ИTAP-TACC / ITAR-TASZSZ (Россия-Oroszország)

Post Reply
User avatar
Nightwolf
Oroszország - ENSZ BT állandó tag
Posts: 61
Joined: 2018. March 18., Sunday 12:44
Location: Ágasegyháza

ИTAP-TACC / ITAR-TASZSZ (Россия-Oroszország)

Post by Nightwolf »

Image
Image
User avatar
Nightwolf
Oroszország - ENSZ BT állandó tag
Posts: 61
Joined: 2018. March 18., Sunday 12:44
Location: Ágasegyháza

Re: ИTAP-TACC / ITAR-TASZSZ (Россия-Oroszország)

Post by Nightwolf »

Image

Putyin - nem változik az orosz külpolitika

Oroszország külpolitikája nem fog megváltozni - jelentette ki Vlagyimir Putyin, az ügyvezető orosz államfő.
"Oroszország nem fogja megváltoztatni a külpolitikáját... a fegyveres erők fejlesztését és a katonai reformokat nem csak a
fegyverzet modernizálásának céljával, hanem a haderők szociális gondjai megoldásának céljával fogja végrehajtani" - mondta a nemzetbiztonsági tanács ülésén a RIA orosz hírügynökség szerint.

Putyin beszéde a Kreml fogadásán - Csecsenföld

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a csecsenföldi orosz hadjárat igazolására használta fel csütörtökön azt az óévzáró kremli fogadást, amelyen eredetileg Borisz Jelcin elnök mondta volna a hivatalos beszédet, ha az utolsó pillanatban vissza nem lép, és át nem adja ezt a tisztet a miniszterelnöknek. Putyin visszautasította a nyugati bírálatokat, amelyek a túlzott
erő alkalmazása miatt és a csecsenföldi polgári lakosság szenvedései miatt érték Oroszországot. Szavai szerint Oroszországnak nem volt más választása, mint reagálni "az arcátlan banditák kihívására", Dagesztán elleni támadásaira. Moszkvának helyre kell állítania a rendet az Észak-Kaukázusban, még ha nem is mindenki érti meg ezt Nyugaton. "Nem tűrhetjük, hogy bárki is sárba tiporja az oroszok nemzeti büszkeségét" - mondta.

Putyin nagy eredményként könyvelte el, hogy Oroszország a rosszmájú jóslatok ellenére nem bomlott fel alkotó elemeire, amint korábban a Szovjetunió. "Oroszország nem bomlott fel, és nem vált senki alárendelt nyersanyagszállítójává" - jelentette ki a csütörtöki fogadáson.

Jelenleg Putyin az egyik legnépszerűbb politikus Oroszországban, s ezt éppen a csecsenföldi hadjáratnak, a szakadár köztársaságban aratott katonai sikereknek köszönheti.

USA - Oroszország - közös ügyelet volt a dátumváltáskor

Amerikai és orosz szakemberek csütörtök reggeltől együtt teljesítenek ügyeleti szolgálatot a Colorado állambeli Peterson légitámaszponton, hogy elejét vegyék a 2000-es dátumváltás miatt esetleg jelentkező számítógépes problémáknak.
Erről az Egyesült Államok hadseregének szóvivője, Donald Miles alezredes tájékoztatta az AFP-t. Elmondása szerint az orosz és
amerikai szakemberek helyi idő szerint reggel nyolc órakor kezdték meg munkájukat.

A helyszínre december 22-én megérkezett 19 orosz szakember és amerikai kollégáik feladata az, hogy figyelemmel kísérjék a
különböző rakétaindításokat és ballisztikus rakétakísérleteket, illetve megakadályozzák az ezredforduló számítógépes kihívásából származó esetleges problémákat. Közösen elemzik majd a rakétaindítások adatait (az indítás helye és ideje, a rakéták száma, pályája, típusa, feltételezett célpontok, a támadórakéták megsemmisítéséhez szükséges idő) és közösen hoznak döntéseket a válaszintézkedéseket illetően. (Ha egy számítógép rakétaindításról küld jelzést, azonnal jelentik a Peterson támaszponttól néhány kilométerre lévő Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokságnak (NORAD).
Ez utóbbi, még mielőtt értesítené a Pentagont, ellenőrzi, hogy valóban megtörtént-e az indítás, vagy csak számítógépes hibáról van szó.)

A súlyemelő Csemerkin az év sportolója

Andrej Csemerkint választotta meg az év sportolójává az orosz sportújságírók szövetsége. A súlyemelő világbajnok mögött a műkorcsolyázó Maria Butyirszkaja és a ritmikus gimnasztikázó Alina Kabajeva végzett.
A 27 éves Csemerkin az athéni vb-n sorozatban negyedszer bizonyult legjobbnak a plusz 105 kg-os kategóriában. A 17 esztendős Butyirszkaja Oroszország első női egyéni műkorcsolya vb-aranyát nyerte, míg Kabajeva az rg-világbajnokság összetett elsőségét hódította el.

Jevgenyij Kafelnyikovot, aki májusban az orosz teniszsport történetének első világranglista-vezetője lett, csupán a nyolcadik
helyre szavazták, köszönhetően összeségében gyenge 1999-es teljesítményének.

Több adóbevétel a vártnál

Az orosz kormány 1999-ben 335 milliárd rubel (12,41 milliárd dollár) adót szedett be, 67 milliárd rubellel többet az előzetesen tervezettnél - közölte csütörtökön az orosz adóügyi minisztérium.
A tárca közleménye szerint egyedül decemberben csaknem kétszeresen sikerült túlteljesíteni a beszedési tervet: az
előrejelzett 24 milliárd helyett 28-áig 42,2 milliárd rubel adóbevétel folyt be az államkasszába készpénzben.

Tőzsdezárás: -2,9 százalék

Vásárolni kívánó befektetők hiányában 2,9 százalékkal, 4,45 ponttal 147,28 pontra süllyedt szerdán a fő moszkvai értékpiaci árfolyammutató (RTS). A szerdai forgalom nem haladta meg a 4,3 millió dollárt.
A Dow Jones által idézett moszkvai kereskedők egyike szerint azintézményi befektetők zöme "erre a negyedévre már végzett
Oroszországgal", s mivel nincs vásárló a piacon, az árak zuhannak.Az elemző szerint a befektetők, "akik újév után felébredve azt találják, hogy Oroszország még mindig a helyén van", elkezdenek majd
bevásárolni a jelenlegi árakon.
Szerdán a legnagyobb orosz olaj- és energiaipari, valamint távközlési vállalatok mindegyike - köztük az első számú olajcégnek
számító Lukoil, az Egyesített Energiarendszerek országos árammonopólium és a Rostelecom telefonszolgáltató - gyengült.

Környezetvédő felmentése

A szentpétervári városi bíróság szerdán felmentette azt a környezetvédőt, egy nyugalmazott tengerésztisztet, akit hazaárulással vádoltak, amiért évekkel ezelőtt megkongatta a vészharangot: az orosz hadseregben nem biztonságos módon tárolnak nukleáris hulladékanyagokat.
Alekszandr Nyikityint azért állították bíróság elé, mert a vád szerint hazaárulást követett el, és állami titkot hozott nyilvánosságra azzal, hogy a norvég Belluna környezetvédő szervezet számára összeállított egy jelentést. A jelentés az orosz
északi-tengeri flotta atombiztonsági kérdéseit taglalta. Nyikityint egyebek között azért akarták szigorúan felelősségre vonni, mert titkos információkat közölt orosz atom-tengeralattjárókon történt öt balesetről és tizenhárom balesetveszélyes eseményről.

Ügye 1995 októberében került a szentpétervári ügyészség elé, az ügyész 12 évi, munkatáborban letöltendő szabadságvesztés és teljes vagyonelkobzás kiszabását követelte. Az ügyész azért nem kérte a hazaárulásért maximálisan kiróható 20 évi börtönt, mert a vádlott büntetlen előéletű.

Nyikityin 1996-ban egy norvég szaklapban közölte írását, amelyben a baleseteken kívül 52 lerobbant atom-tengeralattjáróról
számolt be, amelyek egy Norvégiához közeli hajógyárban voltak. Az orosz tengerészet egykori első osztályú századosa beszámolt arról, hogy a hajókról nem távolították el a nukleáris üzemanyagot, amely szivároghat, túlmelegedhet, sőt fel is robbanhat.

A 45 éves Nyikityin a bíróságon elmondott utolsó felszólalásában felmentő ítélet kimondását kérte, azzal védekezett, hogy az általa ismertetett információk nem voltak titkosak, azokat nyílt forrásokból merítette, ezért nem okozott károkat az orosz
állambiztonságnak.

Jó a szénbányászat teljesítménye

Az orosz széntermelés bő 7 százalékkal 16,5 millió tonnára nőtt 1999-ben, ezen belül a kokszolható szén kitermelése 17 százalékkal növekedett. Az állam a a tavalyi 5,5 milliárd rubellel szemben az idén tízmilliárd rubellel támogatta az ágazatot.
A fellendülést elsősorban a gazdaság és igényeinek növekedése serkentette, a lakossági és az úgynevezett kommunális kereslet 20 százalékkal nőtt, a villamosipari felhasználás 1,6 millió tonnával, azaz 1,6 százalékkal.

Az orosz szénbányászatban a munkatermelékenység az idén 15 százalékkal emelkedett.

1,5 százalékos költségvetési hiány

Oroszország a bruttó hazai termék 1,5 százalékának megfelelő költségvetési hiánnyal zárja 1999-et - közölte kedden Mihail Kaszjanov pénzügyminiszter.
Az idei költségvetési törvény eredetileg 2,5 százalékos deficittel számolt. Kaszjanov a vártnál kedvezőbb adatot eredményező költségvetési fegyelmet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) programjának végrehajtásával magyarázta. A miniszter hozzátette: az orosz kormány kész folytatni az együtt működést az IMF-fel, mert ez az ország fejlődését szolgálja. Az IMF egyébként egyelőre szünetelteti a nyáron tető alá hozott legutóbbi, 4,5 milliárd dolláros hitelprogramot, éppen azzal az indokkal, hogy Oroszország nem hajtotta végre az abban előírtakat.

Mihail Kaszjanov szerint az idén 1,5 százalékos volt a gazdasági növekedés Oroszországban

Meggyilkolták a legnagyobb számítógépes cég vezetőjét

Hét lövéssel végzett egy bérgyilkos a legnagyobb orosz számítógépes cég vezetőjével Moszkvában.
Mihail Posztnyikov holttestét hétfőn este találták meg barátnője lakása közelében az orosz főváros észak-nyugati részében.

A bérgyilkos akkor adta le a lövéseket a Wist nevű számítógépes cég vezetőjére, amikor az éppen be akart szállni gépkocsijába. A merénylet elkövetéséhez felhasznált Makarov típusú pisztoly az első hatósági jelentések szerint hangtompítóval volt ellátva.

A rendőrség arra vonatkozóan nem közölt információt, hogy mi lehetett a gyilkosság indoka.

A Wist nevű mamutcég évente 350 ezer piacra dobott számítógépével és 20 százalékos piaci részesedésével a legnagyobb számítógépes vállalat Oroszországban. A Wist szorosan együttműködik többek között a Microsoft amerikai szoftveróriással.

7 milliárd rubel kellene a csecsen újjáépítéshez

Jövőre 7 milliárd rubelbe (a 2000-res költségvetésben előrejelzett, 32 rubel/dolláros átlagos árfolyamon 219 millió dollárba) kerülne a csecsen gazdaság újjáépítése, erre azonban igen kevés pénzt szán a minap jóváhagyott, 2000-re szóló központi költségvetés - közölte csütörtökön az orosz kormány egyik vezetője.
Nyikolaj Kosman miniszterelnök-helyettes, a Kreml fő csecsenföldi összekötője moszkvai sajtóértekezletén azt mondta: az
összegben, amely a csütörtöki kormányülésen hangzott el, még nem is szerepel a rommá lőtt csecsen főváros, Groznij helyreállításának költségigénye. Kosman szerint ugyanakkor a 2000-re jóváhagyott központi orosz büdzsében alig 620 millió rubel - kevesebb mint 20 millió dollár - szerepel a csecsen gazdaság újjáépítésére. A vezető kormánytisztviselő hozzátette: Vlagyimir Putyin miniszterelnök elrendelte, hogy a kormány január 1-jéig kerítsen valahonnan pótlólagos forrásokat erre a célra.

Az előző csecsenföldi háború után az orosz kormány mintegy 700 millió dollárnak megfelelő összeget költött az akkor keletkezett károk helyreállítására.
Image
User avatar
Nightwolf
Oroszország - ENSZ BT állandó tag
Posts: 61
Joined: 2018. March 18., Sunday 12:44
Location: Ágasegyháza

Re: ИTAP-TACC / ITAR-TASZSZ (Россия-Oroszország)

Post by Nightwolf »

Image

2000. augusztus 14., hétfő
Műszaki hiba miatt egy orosz atom-tengeralattjáró kénytelen volt a tengerfenékre ereszkedni a Barents-tengeren

A Kurszk nevű tengeralattjáró nem hordozott nukleáris fegyvereket, és az üzemzavar nem a fedélzeti reaktorban történt - közölte Igor Digalo, az orosz haditengerészet szóvivője. Radioaktív szivárgásról nem érkezett jelentés, a búvárhajó mindkét reaktorát leállították. A fedélzeten csaknem 130 ember tartózkodik, a térségbe mentőhajók indultak - tette hozzá.

A Krasznaja Zvezdának, az orosz fegyveres erők hivatalos lapjának egyik szakértője, Vlagyimir Gundarov az AP-nek azt mondta, hogy az eset vasárnap történt.

A búvárhajónak két reaktora, 4 torpedővető berendezése van, és 24 manőverező robotrepülőgép helyezhető el benne. Egyike Oroszország legkorszerűbb, több célra felhasználható tengeralattjáróinak. A 80-as években lépett hadrendbe. Vízkiszorítása 13 ezer tonna.

A Kurszk az Északi-tengeri Flotta hadgyakorlatán vett részt. A tengeralattjáró az előre meghatározott időpontban nem jelentkezett be és a tengerfenékre ereszkedett.

Rádiókapcsolat mindenesetre van vele.
Image
Post Reply