The Washington Post

Post Reply
User avatar
Yusuf
Posts: 145
Joined: 2017. May 12., Friday 19:44

The Washington Post

Post by Yusuf »

Image
Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb példányszámú napilapja, mely több külföldi ország fővárosában is megjelenik.
Image
User avatar
Yusuf
Posts: 145
Joined: 2017. May 12., Friday 19:44

Re: The Washington Post

Post by Yusuf »

Bush-Gore párharc várható? A demokrata és republikánus előválasztások első fordulói ezt mutatják

Image

Mind a Demokratikus Nemzeti Bizottság, mind a Republikánus Nemzeti Bizottság úgy döntött, hogy a két legnagyobb párt előválasztása január 24-én Iowaban vegye kezdetét. Mind a két párt kaukuszt tartott az államban, a különbség annyi, hogy a republikánusoknál az állam összesen 25 delegáltat ad, míg a demokratáknál 47-et . A republikánusok Alaszkában is tartottak caucust, ám az ottani választás sokkal inkább jelképes volt, mintsem ténylegesen befolyásolná az eseményeket, hiszen az állam delegáltat nem ad.

Az közvéleménykutatók nem tévedtek, amikor George W. Bush texasi kormányzó és Albert Alnord Gore alelnök látványos előnyét mérték. Bush a voksok 41%-át szerezte meg, a második helyen végzett Steve Forbes, a Forbes magazin tulajdonosa és főszerkeztője, a szavazatok 30%-val. Harmadik Alan Keyes lett 14%-al, Ő a második Reagan-kormány egyik külügyi tisztviselője volt. Bár felfért a dobogóra, sok támogatója csalódott lett az eredményeket látva. A maradék voksok Gary Bauer, Orrin Hatch és John McCain között oszlottak el. A delegáltak eloszlása a jelöltek között a következő: Bush - 10; Forbes - 8; Keyes - 4; Gary Bauer - 2; John McCain - 1.

A "futottak még" kategória tagjai közül egyedül a háborús veterán arizonai szenátort, John McCaint érdemes kiemelnünk. McCain kampánya kihagyta Iowát, ám egyes repbublikánus szavazók, akik félnek a Bush-dinasztia visszatérésétől, de nem tetszik nekik a Forbes-vezér vagy Keyes irányvonala sem, inkább az arizonai szenátort választották. Egybehangzó információk szerint John McCain a New Hampshireben tartandó előválasztáson kíván csatlakozni az elnökjelöltségért folytatott küzdelmekhez. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy McCain megjelenése még képes lehet megzavarni Bush jelenleg probléma nélküli előretörését. Bár a texasi kormányzó bírja a párt establishmentjének és számos republikánus donor támogatását, de McCain konzervatizmusa jó néhány republikánusnál pozitív visszhangot vált ki, nem beszélve arról, hogy a háborús múlttal rendelkező arizonai szenátor karizmatikusabb jelenség mint Bush többi kihívója.

Image
Bush és támogatói az Iowában megtartott republikánus kaukusz szünetében.

Alaszkában Bush némiképp gyengébben szerepelt, melyből elsősorban Steve Forbes és John McCain tudott profitálni, a konzervatív fellegvárnak tartott fagyos államunkban, Alan Keyes még a harmadik helyről is lecsúszott. Mint ahogy az előbb említettük, ezen kaukusznak nem volt igazi jelentősége, ugyanakkor reménykeltő lehet Bush ellenfeleinek, hogy a billegő Iowaval szemben a rubintvörös Alaszkában némiképp jobban szerepeltek. Utah állam szenátora, Orrin Hatch a csalódást keltő eredményeket látva kiszállt az elnökjelöltségért folytatott versenyből.

Image
Az iowai Al Gore-kampány egyik pillanata.

A Demokrata Párt Iowai előválasztása jóval tisztább képet mutatott. A több szereplős republikánus versennyel ellentétben itt eleve csak kettő jelölt szerepelt az iowai választók lapján: Al Gore és Bill Bradley. Az alelnök, Al Gore, a voksok 62%-át szerezte meg, vele szemben Bill Bradley csak 36%-ot kapott. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy Bill Bradley, New Jersey-i szenátor kiszáll-e a versenyből vagy folytatja a küzdelmet. A delegáltak eloszlása a következőképp alakult: Al Gore - 29; Bill Bradley - 18.

Az Al Gore kampány során egy feltűnő jelenség Bill Clinton távolmaradása. Sokak szerint ez nem valamiféle elnök és alelnök közötti konfliktus eredménye, hanem egy gondosan felépített kampány stratégia eleme. Clinton a Monica Lewinsky botrány óta gyakran kerül a republikánusok célkeresztjébe, mondván hogy az elnök egy erkölcsi fertőbe taszította a Fehér Házat. George W. Bush és más republikánusok is elejtettek olyan megjegyzéseket a kampányaik során minthogy "helyreállítják a Fehér Ház erkölcsiségét". Ezen támadások természetesen Al Goret is érintik. Bár nem ő folytatott viszonyt Monica Lewinskyvel, de a botrány során kitartott az elnök mellett, ami sok szavazó számára volt visszás. Mindent figyelembe véve várható, hogy a republikánusok egy Al Gore jelöltség esetén fel fogják használni a Lewinsky-botrányt az alelnök ellen is. Bill Clinton távolmaradása Al Gore kampányától nagy eséllyel tehát ezzel hozható összefüggésbe; a demokraták igyekeznek némiképp leválasztani legesélyesebb jelöltjüket Clintonról és így egyben a vele kéz a kézben járó Lewinsky-botrányról.
Image
Post Reply