HADERŐ - Utasítások

A Republik játék hivatalos közleményei és a játékszabályok. Ha valami, akkor ez a kötelező!
Válasz küldése
Avatar
Cormac
játékvezető (avatar)
Hozzászólások: 626
Csatlakozott: 2016. szeptember 26., hétfő 9:31
Kapcsolat:

HADERŐ - Utasítások

Hozzászólás Szerző: Cormac »

****************************************
PARANCSOK A HADERŐKNEK
****************************************
A fórumon a saját részedben létrehozott „Haderős utasítások” nevű topikban adhatod meg az utasításokat haderőidnek.
A kiadható speciális parancsok listáját a haderő típusok részletes leírásánál találhatod, itt most csak az általánosan kiadható parancsokról ejtünk néhány szót.
Ilyenek: az átmozgatás egy másik területre, védekező pozíció elfoglalása, stb. (teljesen logikusak)

Az alapbeállítást, azaz a haderőid elosztását – hogy az elképzelésed szerint, minél hatékonyabban védhesd meg a területedet -, azonban mindig érdemes megadnod.
Ezt az alábbiak szerint teheted meg:

A nagyobb nemzetek hatalmas haderejének utasítás-kuszaságát megelőzendő a játékban haderőcsoportonként irányítsd inkább a haderőidet.
Az átláthatóság kedvéért minden parancsodnak tartalmaznia kell az összes egységednek kiadott utasításokat és az egységek pozícióit is. Így elég mindig a legutolsó parancsodat megnézni ahhoz, hogy teljes képet kapjunk haderőid aktuális utasításairól.

A „Haderős utasítások” nevű privát topikodba beírod az összes olyan egységet, amelyekkel védekezni szeretnél (másold be ezt a csillagok közötti formát, majd töltsd ki):

****************************************
A HADERŐK ELOSZTÁSA, VÉDEKEZÉS
Parancs elküldve: 2015/1

Észak:
Dél:
Kelet:
Nyugat:
Középső terület:
Kolónia*:

****************************************
*A kolónia a tengerentúli területeid összességét és a külföldi szerepvállalások helyeit is jelenti.

Ezután mindegyik terület alá felsorolod a haderőcsoportokat, vagy a haderőidet, amelyeket azon a területen elhelyezel.
Kolóniáknál – ha a külföldi szerepvállalást osztod be -, akkor országonként felsorolva (az országot megnevezve) kellenek azok a területek, ahol a nemzetközi szerepvállalás miatt jelen vagy (pl. Afganisztán, Szíria, Mozambik, stb).

Ha ezt a védekező elosztást nem teszed meg, akkor automatikusan nagyjából 20-20-20-20-10-10%-ban lesznek szétszórva a haderőid (ami mondanom sem kell, nem igazán ideális állapot).

Az önvédelmi utasítások természetesen azonnal és külön parancs nélkül is működnek.
Gyakorlatilag minden egységnek bármikor adhatsz utasítást (országos szinten is), hogy mikor használhat fegyvert és mikor nem. Ez rajtad múlik, de persze a riadószinttől is automatikusan függ a dolog.

****************************************
TÁMADÁS\AKCIÓK:
****************************************
Mivel pontosan ismered, hogy milyen egységeid vannak (a darabszámokat is), így akár a pontos darabszámot meghatározva, konkrét utasításokat tudsz adni az egységeidnek.

Minden egységnél alapvetően a passzív szerep a jellemző, azaz nem lőnek és nem tevékenykednek külön engedély nélkül. Ugyanakkor előfordulhat olyan tábornok/admirális (avatar irányítja), aki tűzparancsot ad az általad kiadott utasításokkal kissé szembe menve (pl. ha túl forrónak érzi a helyzetet, vagy egyéb oka van rá). Természetesen ez is befolyásolható, például ha azt az utasítást adod ki, hogy semmiféleképpen nem lőhetnek (vissza sem), akkor igyekeznek figyelembe venni.

A támadás és a háború/csaták menetét a Haderő – Háború topikban megtalálod.


****************************************
HADERŐK MOZGATÁSA:
****************************************
A haderőid alapját az általad létrehozott csoportok jelentik. Ezek között szabadon átmozgathatod az egységeidet (ha elég közel vannak egymáshoz a csoportok), de ilyenkor természetesen be kell tartani néhány alapvető logikus szabályt.
- Figyelni kell rá, hogy vízi területre (tenger, óceán) csak megfelelő hajóval együtt mehetnek szárazföldi egységek és a légi egységek is csak átrepülhetnek rajta, ha nincsen ott legalább egy repülőgép-hordozód.
- A haditengerészet egységei természetesen nem mehetnek a szárazföldre (furcsán is nézne ki).
- A szárazföldi seregek maximum 2000 km-t mozoghatnak körönként baráti területen (az országod, baráti ország, vagy aki ezt külön kérésedre megengedi) vagy maximum 1000 km-t ellenséges területen. (tetszés szerint keverhető a kettő, csak arányaiban meg kell felelnie)
- A sereg áthaladhat hídon és alagúton is, ha mindkét végét baráti ország birtokolja.
- Hajócsoportok segítségével át lehet kelni a nagyobb vizeken is (vagy logisztikai repülőgépeket igénybe véve (bár ők nem szállíthatnak harckocsikat), illetve gyalogság, néhány mobil egység és kommandó is szállítható repülőgéppel.

Haderő szállítások költségei: A haderők szállítási költségeit a weboldal kezeli. Te megírod a topikodban, hogy mit-hova szállítasz, az avatarok pedig felvezetik a weboldalra a költségeket. A fenntartási költségekkel együtt a szállítási költségek kifizetése is a hadügyi pontokból (HP) történik.

A kiadott utasításoknál az itt leírt adatokat mindig tartalmaznia kell:
- az aktuális kör neve (pl 2015/1)
- minden egységed helye a kör elején (típus,KSZ,pozíció,utasítás)
- parancs neve (találj ki egy elnevezést neki, ezután erre így fogsz/fogunk hivatkozni ha szükséges)
**részletek**
- az aktuális utasításban érintett egységeid (típus,KSZ,pozíció)
- az utasítás részletei (itt tovább részletezheted mit is szeretnél tenni az adott egységeddel (pl.mozgás/támadás/stb)
- minden egységed helye a kör végén (típus,KSZ,pozíció,utasítás)
****************************************
RIADÓSZINTEK:
****************************************

A weben beállítható öt különböző riadószint, ahol a vörös szín a legmagasabb szintet jelenti. Ennek mikéntjéről bővebben a „AVATARI KÖZLEMÉNYEK és a JÁTÉKSZABÁLYOK / Segítség a webes felület használatához” topikban találsz segítséget.

A riadószintek bármikor, bármennyiszer állíthatóak, de csak körváltáskor kell értük kifizetni a fenntartási költségeket (tehát az utoljára beállított érték a mérvadó, aszerint számolódik el a fenntartási költség, melyet a HP pontokból fizetsz).
Azonban ha avatar azt kéri, hogy a megemelt riadószint már a kör végéig maradjon, akkor csökkentened a körben már nem szabad!
Riadószint változtatási költségek ettől függetlenül is vannak, ezeket a weben tudod követni [/i](kiírja a weboldal mennyi). [/i] Minden riadószint változtatás akciópontba is kerül, melyet a weboldal szintén automatikusan kezel.
Minden riadószint változtatást kötelezően be kell jelentened a fórumon a saját részedben létrehozott „Haderős utasítások” nevű topikba is, lehetőleg indokolva és részletezve!
A narancs, vagy vörös riadószintre való átálláskor automatikusan készül egy világhír is az eseményről (mivel minden érintett nemzet tudomást szerez a hadi készültségekről).
Amennyiben éppen nem érsz rá, vagy nem játszol és egy másik játékos megtámadja az országodat, akkor automatikusan átállítódik a riadószint a maximális vörösre.A játékban többféle készültségi szintet lehet elrendelni. Riadószinteket a:
- haderőid egységeinek (haderőtípusonként külön a weboldal Haderő menüjében)
- a haderőtípusok készültségi szintjei automatikusan meghatározzák az egész ország általános készültségi szintjét is (látható a weboldal Belpolitika - Belügy menüjében)
- titkosszolgálatod készültségi szintje (aktuális és következő szintjeit láthatod a weboldal Hírszerzés menüjében)
Az összes készültségi szintedet láthatod a weboldal Belpolitika - Belügy menüjében, itt állíthatod be továbbá:
- Határőrség készültségi szintjét
- Parti őrség / Vízi rendészet készültségi szintjét
- Rendőrségi alakulatok készültségi szintjét
- Járványügy készültségi szintjét
- Katasztrófavédelem készültségi szintjét


Tippek:
- Egy tipp az egész riadószint megemelésére, melyet a haderős topikodba írhatsz: pl. „2015/1: Minden légierős egységemnek kiadom a legmagasabb (piros) riadókészültséget! Ezt a weboldalon beállítottam.”
- Hadgyakorlat esetén érdemes megemelni a riadószintet, hogy elkerülhesd a vétlen baleseteket.
- Egy alacsony riadószint alatt "bekapott" ellenséges támadás komolyabb veszteséggel végződik, mint ha magasabb szintre lenne beállítva.
- Az alap riadószint csupán békebeli állapotot, békés készültséget jelent!
Válasz küldése