The Lagos Tribune (Nigéria)

Válasz küldése
Avatar
Tocqueville
Nigéria
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2020. április 19., vasárnap 12:39

The Lagos Tribune (Nigéria)

Hozzászólás Szerző: Tocqueville »

____________________________________________

THE LAGOS TRIBUNE 🌍 Nigerian Views on Global News
____________________________________________
Lagos, Nigeria ― 29 May 2015 ― price: ₦250Elnöki beiktatás: letette a hivatali esküt Muhammadu Buhari

ABUJA, NIGÉRIA ― Történelmet írt tegnap Muhammadu Buhari, amikor a fővárosi Eagle Square-en összegyűlt tömeg előtt letette elnöki esküjét. A március 29-i elnökválasztást a szavazatok 53,96%-ával megnyerő 73 éves politikus az 1983 és 1985 közötti katonai junta fejeként már vezette Nigériát. Idén azonban ő lett az 1999-es demokratikus átmenet, sőt, a nemzet 1960-as függetlenné válása óta az első ellenzéki politikus, aki demokratikus választáson diadalmaskodva váltotta le elődjét.

A civil vezetőként visszatérő egykori dandártábornok beiktatási beszédében "mindenki, és egyben senki embereként" jellemezte magát, gesztust téve Nigéria valamennyi vallási felekezete és etnikuma felé, ugyanakkor hadat üzenve az országot gúzsba kötő korrupt érdekcsoportoknak. Mr. Buhari ígéretet tett a Nigéria északkeleti államait évek óta rettegésben tartó, de az idén januárban elindított nemzetközi hadművelet során jelentősen visszaszorult Boko Haram dzsihadista terrorszervezet végső felszámolására is, akikre "értelem és isten nélküli, az iszlámtól az elképzelhető legtávolabb álló csoport"-ként utalt.

Kép
Buhari elnök szerint Nigéria előtt óriási lehetőségek állnak a 21. században

Muhammadu Buhari a fulani nép tagjaként született Észak-Nigériában, a mai Katsina államban. Harcolt az 1967-70-es polgárháborúban és részt vett az 1966-os és az 1975-ös katonai puccsokban, 1983-ban pedig ő maga vezette a demokratikusan megválasztott, de a hadsereg által korrupcióval vádolt civil kormányzat megdöntését. Katonai diktátorként korrupcióellenes hadjáratot indított, amely részeként még a mindennapi kihágások (például a rendetlen sorbanállás vagy a közhivatali munkából való késés) elkövetői is drákói vagy megalázó büntetésekre számíthattak. 1985-ben magát Buharit is megpuccsolták, egyesek szerint saját rezsimjének korrupt elemei.

Mr. Buhari 2003-ban elnökjelöltként tért vissza az immár demokratikus nigériai politikába, de ekkor, valamint 2007-ben és 2011-ben még rendre vereséget szenvedett. Idén a számos párt fúziójával létrejött All Progressive Congress (APC) jelöltjeként, korrupcióellenes múltját előtérbe állítva ütötte ki a nyeregből elődjét, Goodluck Jonathan elnököt. Ezzel a déli keresztény és északi muszlim államfők váltakozásának hagyománya is megerősödött, amit sokan a nemzeti egység megszilárdulásának alapfeltételeként üdvözöltek.

Kép
A leköszönő elnök az alkotmány díszpéldányát ajándékozta utódjának
Kép
Avatar
Tocqueville
Nigéria
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2020. április 19., vasárnap 12:39

Re: The Lagos Tribune (Nigéria)

Hozzászólás Szerző: Tocqueville »

____________________________________________

THE LAGOS TRIBUNE 🌍 Nigerian Views on Global News
____________________________________________
Lagos, Nigeria ― 29 May 2015 ― price: ₦250Amerikai támogatás a terrorizmus elleni harcban

WASHINGTON, EGYESÜLT ÁLLAMOK ― 1000 eco és 10 KF értékben fog az Egyesült Államok fegyverekkek, katonai berendezésekkel és a védelmi kiadások támogatásával hozzájárulni a Boko Haram elleni harchoz Nigériában a Pentagon tegnapi bejelentése szerint.

Kép

A Boko Haramra a nigériai hadsereg, valamint Csád, Kamerun és Niger szövetséges erői súlyos vereségek sorozatát mérték az idei év korai hónapjaiban. A Borno, Yobe és Adamawa államok jelentős részét addig ellenőrzése alatt és Északkelet-Nigéria jelentős részét rettegésben tartó terrorszervezet így mára jórészt visszaszorult a környező erdőkbe és hegyekbe, valamint a Csád-tó szigeteire, és többé nem ellenőriz lakott területeket. Ezzel együtt a továbbra is titkos táborok sorát fenntartó terroristák továbbra is komoly veszélyt jelentenek Nigéria biztonságára.

Muhammadu Buhari elnök személyesen, telefonon köszönte meg a támogatást Barack Obama amerikai elnöknek. A beszélgetést követő sajtótájékoztatón Mr Buhari Nigéria legfőbb tengerentúli stratégiai partnerének nevezte az Egyesült Államokat, és ígéretet tett arra, hogy a nemzetközi együttműködés keretében egy éven belül minden jelentősebb Boko Haram állás felszámolásra fog kerülni.

Kép
Muhammadu Buhari elnök amerikai kollégájával egyeztet

Utalva arra, hogy a Boko Haram néhány hete formálisan is hűséget esküdött az Iszlám Kalifátus nevű közel-keleti, jórészt szíriai és iraki központi terrorszervezetnek, Buhari elnök kijelentette: a fegyveres csoport sem az Iszlám tanításaihoz, sem Nigériához nem hűséges, hanem idegen haramiáknak és rabszolgakereskedőknek akarja kiárulni nigéria polgárait. "Nigéria egyformán meg fogja védeni keresztény és muszlim polgárait, akik egyetértésben utasítják el a vallási köntösbe burkolózó rablást, gyilkosságot és útonállást" - tette hozzá.
Válasz küldése