Szabályzat

Itt található az Egyesült Nemzetek Szerveződésének közgyűlés terme. Tagok: minden IRL tagsággal bíró ország (azaz minden JK)
Lezárt
Avatar
Cormac
játékvezető (avatar)
Hozzászólások: 578
Csatlakozott: 2016. szeptember 26., hétfő 9:31
Kapcsolat:

Szabályzat

Hozzászólás Szerző: Cormac »

ENSZ szabályok

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a nemzetközi közösség egyik legfőbb általános vitafóruma, amelyre különleges szabályok vonatkoznak. Figyelem: a játékban előforduló bármilyen elnevezés, vagy bármilyen történés csak kitaláció, a valóságos elnevezésekkel és történésekkel való mindennemű hasonlóság pusztán a véletlen műve.

ENSZ Alapokmány
Az alábbi ENSZ-szabályok "ENSZ Alapokmány" néven az ENSZ játékbeli topikjában is megjelennek. Az Alapokmány a benne lefektetett szabályok szerint a JK-k (és az NJK-k) által módosítható, és ez itt, a játékszabályokban is megjelenik.

Az ENSZ számos topiccal rendelkezik, tükrözve a szervezet működésének sokféleségét:

Főtitkár
Az ENSZ főtitkárának személyét nyújtó ország játékosa fogja elnökölni az ENSZ testületeinek üléseit (a Közgyűlést és a BT-t is). Ő felelős a szavazások kiírásáért és lezárásáért is, amihez az avatároktól megfelelő fórumos jogosultságokat kap.

A főtitkárt a JK ENSZ-tagok ötévente választják. A választáson nem indulhat állandó BT-tag. Az avatárok dönthetnek úgy, hogy egy extra, NJK opciót is hozzáadnak a jelöltek listájához, az NJK ország megnevezésével. Ha az NJK jelölt győz, az avatárok látják el a főtitkári teendőket. Ennek a politikai erőegyensúlyra, de az avatárok időbeosztásától függően a játékmenet gördülékenységére is lehet (pozitív vagy negatív) hatása.

A főtitkár országának NJK-vá válása esetén a szerepet az avatárok veszik át. Ha az NJK főtitkár országa válik JK-vá, az új JK megkapja a főtitkári feladatokat. JK és NJK főtitkár egyaránt lemondhat; ekkor új választás kerül megrendezésre.

Közgyűlés
A Közgyűlés a játék általános vitafóruma, ahol bármilyen téma megvitatható, és ahol (néhány el nem ismert országot, pl. Tajvant) leszámítva minden ország felszólalhat, határozati javaslatot nyújthat be és (egy darab egyenlő és egységes szavazattal) szavazhat. A Közgyűlés határozatai jellemzően nem kötelező érvényűek vagy betartathatóak, de tükrözik a nemzetközi közösség általános véleményét.

Kétharmados többséget igénylő témák:
• Békével és biztonsággal összefüggő ügyek: a Közgyűlés nem hozhat határozatokat a Biztonsági Tanács helyett, de saját határozatokban megfogalmazhatja a véleményét.
• Költségvetési ügyek: a játékban nem kell rendszeresen szavazni az ENSZ költségvetéséről (úgy vesszük, hogy az mindig adott), de extra, újonnan felmerülő célokra kétharmados többséggel lehet forrásokat megszavazni. Ezek a források mindig önkéntes felajánláson alapulnak (tehát 2/3-os többséggel sem kényszeríthető "adózásra" egyetlen ország sem).
• Tagállam felvétele, felfüggesztése vagy kizárása: a Biztonsági Tanács javaslatára.
• Az ENSZ Alapokmány módosítása: jelen szabályok az ENSZ-tagok kétharmadának egyetértésével bármilyen módon megváltoztathatóak. A Biztonsági Tanács állandó tagjai ugyanakkor nem foszthatóak meg állandó BT-tagságuktól vagy vétójoguktól saját beleegyezésük nélkül.

Egyszerű többséget igénylő témák: minden más.

Biztonsági Tanács (BT)
A Közgyűléssel ellentétben a BT leginkább a nagyhatalmak klubja. Hatáskörei:
• Fegyveres erők bevetésére való felhatalmazás az ENSZ nevében a béke és a biztonság fenntartása érdekében, amelyhez az ENSZ tagállamai önkéntesen ajánlhatnak fel erőket. Az ENSZ tagállamainak ugyanakkor BT felhatalmazás nélkül is joguk van a fegyveres önvédelemhez.
• Javaslat tagállam felvételére, felfüggesztésére vagy kizárására az ENSZ-ből: a javaslatról végül a Közgyűlés fog dönteni kétharmados többséggel.

A BT minden döntését abszolút (50%+1) többséggel hozza, de az állandó tagok vétójoggal rendelkeznek (emellett tartózkodhatnak). A BT állandó tagjai: Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország.

A BT tíz nem állandó tagjait a Közgyűlés választja. A játékbeli gyakorlatban ez így történik: Bármely nem állandó BT-tag jelöltetheti magát. Ezután a szavazásra jogosult JK-k számától függően (amelybe a jelöltek, az állandó BT-tag JK-k és a főtitkár is beleszámítanak) az alábbi számú JK kerül megválasztásra, mint nem állandó BT-tag:
• 5 vagy kevesebb JK: 1 JK nem állandó BT-tag
• 6-7 JK: 2 JK nem állandó BT-tag
• 8-10 JK: 3 JK nem állandó BT-tag

A fennmaradó helyeket az avatárok osztják ki JK országok között, az NJK ENSZ-tagállamok szavazatait képviselve. Ha egy NJK BT-tag JK-vá változik, megtartja a helyét.

NJK-k szavazatai a Közgyűlésben és a BT-ben
Az ENSZ és a BT NJK tagjai részt vesznek a szavazásokon. A gyakorlatban az avatárok az összes JK szavazatának leadása után jelzik, hogy az NJK-k megváltoztatják-e az elfogadott eredményt (ha erre a szavazatarányok alapján képesek). Ennek eldöntésekor az avatárok egyszerre veszik figyelembe a JK BT-tagok között kialakult egyensúlyt és az NJK tagok reálisan elképzelhető álláspontját. Összességében a JK BT-tagok között kialakuló egyensúly esik a legnagyobb súllyal latba, de bizonyos szempontok ezt időnként felülírhatják.

Egyéb ENSZ-intézmények és kapcsolódó szervezetek
Az ENSZ-hez és a Bretton Woodsi rendszerhez tartozó egyéb szervezeteket és intézményeket (pl. WHO, UNESCO, IMF, Világbank) az avatárok jelenítik meg a játékban.
Lezárt